Comparative Sport History Seminar between the UK and Japan

Keiko Ikeda's picture

Comparative Sport History Seminar between the UK and Japan

http://ds0.cc.yamaguchi-u.ac.jp/~kikeda/Comparative%20Seminars.html

Seminar 1: March 13th (Thurs.), 2014  16:10 pm-17:30 pm Yamaguchi University (The third conference room, Yoshida Campus), Yamaguchi

Seminar 2: March 16th (Sun.), 2014  14:00 pm-17:00 pm Ryukoku University (West-school Building, Omiya Campus), Kyoto

Guest Speaker: Dr Martin Polley, University of Winchester, UK

“Sport, empire, and diplomacy: British international sport in the 19th and 20th centuries”

This paper will explore some of the ways in which the British promoted sport for diplomatic and imperial ends in the 19th and 20th centuries. It will look at the reasons why British governments and their representatives overseas became involved with sport, and will compare and contrast these with the voluntary traditions in British sport which broadly rejected political involvement. Case studies will include the Olympic Games, international football and cricket, and sporting links between Britain and its empire. The paper will conclude by assessing the successes and failures of these initiatives, and with an assessment of how British government involvement in overseas sport became more formalised and structured over the course of this period.

Visitors from all over the world are welcome to join in the seminar and floor discussion together with the Japanese audience.

Coordinator: Professor Keiko Ikeda, Yamaguchi University.

Contact details: kikeda@yamaguchi-u.ac.jp  Tel/Fax: +81-83-933-5381

Time Table

[Yamaguchi]

16:10-16:15

Introduction: Keiko keda 5min.

16:15-17:00

Lecture 1: Martin Polley 45min.

17:00-17:30 Free talk (including topics of the London Olympics) 30min.

[Kyoto]

14:00-14:10

Introduction: Keiko Ikeda 10min.

14:10-15:00

Lecture 1: Martin Polley 50min.

15:00-15:30

Commentator 1 15min.

Commentator 2 15min.

15:30-15:40

Tea Break 10min.

15:40-16:00

Free talk 20min.

16:00-16:30

The London Olympics 1908, 1948 & 2012: Martin Polley 30min.

16:30-17:00 Free talk 30min.